Så blir du takläggare 

Många undersökningar under de senaste fem åren visar att bristen på arbetskraft inom branscher som takläggare/takläggning, VVS och målare fortsätter att vara ett stort problem i vårt svenska samhälle. Fler och fler unga väljer att ta universitetsvägen och utbilda sig inom den akademiska världen medan hantverkarbranscherna lider av ett överflöd av arbete. Detta överskott av arbete är ett resultat av landets kraftiga ökning av byggandet av bostäder och regeringens beslut att förbättra landets infrastruktur. Då man under det senaste året sett en mindre ökning i intresset för VVS och rör hos studerande ungdomar så verkar det inte vara någon förbättring hos takläggarna. Det finns många ungdomar som skulle föredra att ta en mer praktisk väg i sitt liv och det är viktigt att dessa ungdomar är informerade om att det finns gott om möjligheter för dem. Hur går du då tillväga om du vill bli takläggare? 

Så utbildar du dig till takläggare 

Gymnasieutbildningar 

För dig som fortfarande är ung och inte dragit igång med gymnasiet än så finns det två olika linjer som du kan välja för att bli takläggare, beroende på vad det är du vill specialisera dig på. Det finns två olika bygg- och anläggningsprogram tillgängliga på gymnasiet. Det ena programmet inriktar sig på husbyggnad och det andra programmet inriktar sig mot plåtslageri. Programmet som inriktar sig på husbyggnad fokuserar mer på tak som består av pannor medan det program som inriktar sig på plåtslageri fokuserar mer på tak gjorda av plåt. 

Yrkesutbildning 

Om du redan har gått ut gymnasiet och känner att du vill utbilda dig till takläggare men inte gått rätt linje så är det verkligen inte försent. Med en godkänd gymnasieutbildning så kan du bli antagen på många utbildningscenter utöver hela Sverige som erbjuder en yrkesutbildning inriktad på takläggning. Dessa utbildningar sträcker sig i de flesta fall över två år och blandar teoretisk kunskap med praktisk kunskap. Hos många av dessa utbildningscenter så har du möjlighet att göra delar av utbildningen på distans, vilket ger dig tid till att hitta ett företag att jobba för eller få erfarenhet som lärling. Om du är intresserad av att veta mer om yrkesutbildningarna så kan enkelt gå in på din kommuns hemsida för att se vilka utbildningscenter du har nära dig. Dessa utbildningar är i de flesta fall gratis och kräver endast att du har tagit studenten med godkänt i alla ämnen. Om det skulle vara så att du inte har godkänt i alla ämnen så är det inte en stängd dörr. Med hjälp av komvux kan du snabbt och enkelt plugga upp de betyg som du behöver för att sedan kunna bli antagen på utbildningen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *