När ni inte är överens

Om du väljer att anlita en flyttfirma kommer det i de allra flesta fall gå snabbt och smärtfritt. Anledningen till att du betalar för tjänsten är för att förenkla din vardag och så blir det i vanliga fall. Nån gång kan det dock hända att ni inte är helt överens om något kring flytten och rut flyttjänster. Enligt flyttföretagens branschråd finns då fyra nivåer som man kan hantera konflikten på.

Bråkar om prislappen

Vi antar att du anlitat en flyttfirma och i offerten fått ett timpris med riktmärke. Flyttfirman har uppskattat priset till 10.000 kr och enligt deras egna riktlinjer får kostnaden då inte bli högre än 11.500, 15% över riktpriset. Fakturan landar på 15.000 kr och du väljer att bestrida detta.

Viktig information

Den flyttfirma du anlitat hävdar då att när de genomförde flytten dök det upp saker som du bör ha nämnt tidigare. Exempelvis var hissen ur funktion på grund av en planerad service den dagen. Du hade dessutom glömt nämna att du hade ett källarförråd på 15 kvadratmeter som var fyllt från golv till tak med bohag som skulle med i flytten.

Överenskommelse

Även om ni inte är eniga om prislappen, du säger 11.500 kr och din flyttfirma säger 15.000 kr är det i första hand bestämt att ni ska försöka nå en överenskommelse. I den bästa av världar skulle ni gå halva vägen med en flyttfirma https://www.erixonflytt.se/ var och enas om cirka 13.000 kr. Nu vill ingen av er vika er utan ni driver frågan vidare till nästa instans.

Konsumentvägledare

Nästa steg blir att ta kontakt med kommunens konsumentvägledare och fråga om råd. De kanske inte har hanterat den här konflikten mellan en konsument och en flyttfirma förut men de har garanterat varit involverade i prisdiskussioner. Vi antar att konsumentvägledaren anser att det är flyttföretaget som har rätt och ska få hela summan betald. Du nöjer dig inte med svaret utan lyfter frågan vidare till den tredje nivån.

ARN

Nästa steg är att kontakta Allmänna reklamationsnämnden och be om hjälp i frågan. De kommer lyssna på både din utsago och den från den flyttfirma som har anlitats. Slutligen kommer de återkomma med en åsikt i frågan och antingen döma för eller emot din begäran om prisreduktion. Oavsett vem som vinner slutar den här striden här. Det gäller att fira sin seger eller bita i det sura och betala.

Domstol

Den här gången handlar det om en tvist på 3.500 kr inklusive moms i slutpris vilket är att anse som ett småmål. Småmål är alla tvister under ett prisbasbelopp och i det här fallet är summan för låg för att drivas till domstol. Har du inte fått din vilja igenom inser du fort att ett fåtal tusenlappar är för lite pengar för att driva en flyttfirma till domstol.

Att bestrida en faktura

Om du väljer att bestrida en faktura från ett företag är det ett sätt att hävda att den är felaktig och att du inte ska betala. Under tiden som fakturan är bestridd får företaget som ställt ut fakturan inte driva den till inkasso eller Kronofogdemyndigheten. Har ni däremot skrivit på ett samarbetsavtal som reglerar tvist måste du följa de reglerna ni enats om i avtalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *