Hur man får hantverksuppdrag inom privat sektor

Den som driver ett hantverksföretag har kanske inte funderat på hur de får tag på sina kunder. Många företag som gör ett bra jobb upplever att de har mycket att göra utan att behöva hitta kunder. Är man dock ganska ny på marknaden och ska etablera sig inom exempelvis golvslipning kan det vara klokt att lista alla möjliga källor till affärer.

Kontakter och relationer

Ett av de mest tråkiga svaren kring hur man får kunder inom golvslipning är förstås att man kan använda sina kontakter och affärsrelationer. Även om du känner många inom målerisektorn kan du ofta be dem att tipsa om dig när de är ute på jobb. De kan passa på att plocka lågt hängande frukt och dela ut ditt visitkort när någon pratar om slitna golv.

Gå på offensiven

En lite mer offensiv strategi är att be dina branschkollegor fråga om kunden funderat på en golvslipning. När väl samtalet kommer på tal kanske en av tjugo kunder säger att de har övervägt att snygga till golven. Om ditt visitkort dyker upp i det skedet är chanserna stora att du får fylla på i orderblocket.

Rekommendationer

En annan given men viktig kanal till affärer är rekommendationer för golvslipning Stockholm. Grannar i villaområden tenderar att berätta för varandra om sina renoveringsprojekt. Om någon är nöjd med hur ni vitbetsat deras nyslipade trägolv kommer grannarna få veta om golvslipning. De kanske till och med komma över på en kaffe och titta på golven. Har du gjort ett riktigt bra jobb hos en villa är chansen stor att di får boka in ett besök hos grannen inom en månad.

Uppsökande försäljning

Den som riktar in sig på golvslipning hos företag kan istället satsa på uppsökande försäljning. Det innebär att man kontakter exempelvis fastighetsägare och erbjuder dem att teckna ramavtal kring golvvård. På det sättet bygger man upp en orderstock med återkommande kunder och ofta lite större uppdrag än hos privatpersoner.

Annonsering

Skicka ut en broschyr till 10.000 villor på orten och du bör sannolikt få ett par uppdragsförfrågningar.

golvslipning

Att annonsera eller posta brev kostar en del pengar men fördelen är att det sker samtidigt som du är ute och tjänar pengar. Att sälja tar tid från produktion och är på det sättet en dubbel kostnad mot att skicka ut reklam.

Pågående projekt

Ser ni att några stora fastigheter håller på att renoveras kan ni alltid kontakta företaget som sköter uppdraget. Ofta ställer de ut en reklamskylt utanför fastigheten och berättar att den som renoverar här heter något och gör en viss typ av förbättring på byggnaden. Med lite tur kanske golvslipning är något som ska göras inom kort men där nuvarande leverantör behövde hoppa av.

Kort varsel

Alternativet är att den underleverantören inte är bestämd ännu och med kort varsel är pris inte lika viktig faktor. Istället är tillgänglighet och kvalité det som framför allt väger tungt. Om du kan erbjuda dina tjänster vid rätt tillfälle och samtidigt garantera att jobbet görs om gratis om det inte blir bra har du goda chanser att få affären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *